Νάουσα : Ο “Κλεισθένη” στο δημοτικό συμβούλιο Νάουσας

Το θέμα του Κλεισθένη απασχόλησε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας το απόγευμα της Τετάρτης. Ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος θεσμός που κράτησε όρθια τη χώρα αυτά τα χρόνια και παρείχε στήριξη στις τοπικές κοινωνίες. Τόνισε ότι οι αλλαγές του σχεδίου νόμου προκαλούν ακυβερνησία και συνδιαλλαγή εις βάρος των τοπικών κοινωνιών.

«Πρόκειται για έργα και ημέρες του κ. Σκουρλέτη και της ομάδας του, στη λογική ελέγχου της Αυτοδιοίκησης μετά τη διάλυσή της. Η μόνη χρήσιμη υπηρεσία είναι η απόσυρση. Μαζί με την ΚΕΔΕ να γίνει η μεταρρύθμιση, γιατί όντως χρειάζεται, με πραγματική αποκέντρωση» σημείωσε ο κ. Κουτσογιάννης.

Για ένα τελείως καινούριο νομοσχέδιο με το δημαρχοκεντρικό μοντέλο να τελειώνει και να έρχεται ένα άλλο τοπίο στις εκλογές, με αίσθηση συνεργασίας και δημοκρατικότητας, μίλησε απαντώντας στον δήμαρχο ο επικεφαλής της Κοινωνίας Πολιτών Δημήτρης Ρίζος.

«Γιατί φοβόμαστε την απλή αναλογική; Έκτρωμα είναι ο σημερινός νόμος, που δίνει τα 2/3 στην πλειοψηφούσα παράταξη» τόνισε ο κ. Ρίζος, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε το πρόγραμμα «Φιλόδημος», παρά τα μνημόνια.

Ενέσεις και όχι θεσμοθετημένους πόρους χαρακτήρισε τον «Φιλόδημο» ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ Λάκης Λακηνάνος, εστιάζοντας στην κατά 60% μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Κανείς δεν φοβάται τη δημοκρατία, αλλά η ακυβερνησία και το μπάχαλο δεν είναι δημοκρατία. Συναίνεση και συμφωνία με το ζόρι δεν γίνεται» απάντησε στον κ. Ρίζο ο δήμαρχος και συνέχισε: «Με μπόνους 50 εδρών κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν δικλείδες κυβερνησιμότητας σε όλες τις κοινωνίες. Γιατί να μπούμε σε λογικές διάλυσης ή συναλλαγής; Πώς θα λειτουργήσει ο δήμος αν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός» είπε, θυμίζοντας την προσπάθεια επιβολής συνεννόησης δια του θεσμού του εκτελεστικού γραμματέα που τελικά το υπουργείο πήρε πίσω και κλείνοντας με την ελπίδα να μην επιτρέψουν οι αντιπρόσωποι στην εθνική συνέλευση να μπει σε περιπέτειες η τοπική αυτοδιοίκηση.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» ο κ. Κουτσογιάννης σημείωσε ότι πρόκειται για παρανόμως παρακρατούμενους πόρους της αυτοδιοίκησης, συνοδευόμενος με το απαραίτητο μάρκετινγκ.

«Δεν θα μας τρελάνει ο Σκουρλέτης. Χρωστάνε 2 δις στους δήμους, δίνουν 100 εκατ. με τον ‘Φιλόδημο’ και περιμένουν να πούμε ευχαριστώ για τα ψίχουλα;» έκλεισε ο δήμαρχος.

Κ.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *