Ροδοχώρι Νάουσας: O δρόμος του τσίπουρου

Πώς μπλέκεται ένα αθλητικό γεγονός -το τρέξιμο-, με το τσίπουρο, το κέφι, το γλέντι και την παρέα, παράλληλα, με τον κοινωνικό αλλά και το φιλανθρωπικό σκοπό; Η απάντηση δίνεται στο Ροδοχώρι της Νάουσας!

Στη Νάουσα, στο δυτικό τμήμα της Ημαθίας, ηρωική πόλη χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου όρους, ταξιδεύουμε και φτάνουμε στο Ροδοχώρι, ένα χωριό που απέχει μόλις 12 χλμ. από την μακεδονίτικη πόλη, γνωστή για την οινοπαραγωγή της, και όχι μόνο.

Αφορμή, ο «8ος Δρόμος του Τσίπουρου» που διεξάγεται στο χωριό, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή 150 περίπου αθλητών, πολλοί από τους οποίους συμμετέχουν σε Μαραθώνιους, σε ορεινούς αγώνες, στο Σπάρταθλον κτλ.

«Δρόμοι που τρέχουμε υπάρχουν πολλοί’ ο δρόμος όμως του τσίπουρου είναι μοναδικός» εξηγεί στο «ΕΤΚ» ο Γιώργος Τσαγκεράς, ο δρομέας που κρύβεται πίσω από τον «Δρόμο του Τσίπουρου» που διεξάγεται για 8η χρονιά στο Ροδοχώρι Νάουσας.

rodoxori4.jpg

Ας τα πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή: ο Γιώργος Τσαγκεράς έβγαζε τσίπουρο σε ένα καζάνι που έχει το χωριό, ήδη από το 1990. «Μαζευόμασταν παρέα, βγάζαμε τσίπουρο, διασκεδάζαμε’ εγώ όμως, περίπου 5 χρόνια μετά, από το 1995, άρχισα να τρέχω, και σ’ όλη αυτή τη δράση, συμμετείχανε και οι φίλοι μου» αναφέρει στο «ΕΤΚ» ο κ. Τσαγκεράς.
Κάπως έτσι, πήραν την απόφαση σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί» και τον Γ.Α.Σ. Ροδοχωρίου Νάουσας να διοργανώσουν πριν 8 χρόνια τον «1ο Δρόμο του Τσίπουρου», αρχικά με τη συμμετοχή 30 ατόμων.  

«Πέρυσι, οι συμμετοχές ήταν 130, και φέτος ευελπιστούμε ότι θα φτάσουν τις 150» λέει ο κ. Τσαγκεράς προσθέτοντας ότι «ο αγώνας έχει αθλητική, πολιτιστική και φιλανθρωπική διάσταση, που τον καθιστά διαφορετικό από τους όλους τους άλλους, γιατί αποσκοπεί στην κοινωνική επαφή μεταξύ των συμμετεχόντων και αλληλεγγύη με την προσφορά του στο συνάνθρωπο».

«Χρήματα θα δοθούν σε σχολείο στη Νάουσα, που είναι για παιδιά με ειδικές ανάγκες, για παιδιά που πάσχουν από το σύνδρομο Down» συμπληρώνει στο «ΕΤΚ» ο τεχνικός υπεύθυνος του αγώνα δρόμου του τσίπουρου, Γιώργος Τσαγκεράς. 

rodoxori1.jpg

 

Το Ροδοχώρι

Το χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες του Βερμίου, σε υψόμετρο 540 μ., και οι μόνιμοι κάτοικοί του ανέρχονται περίπου στους 500. Το Ροδοχώρι δημιουργήθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν με την ανταλλαγή της Μικρασιατικής καταστροφής, από Πόντιους, στην πλειονότητά τους από την ευρύτερη περιοχή της Τραπεζούντας και πιο συγκεκριμένα από την εκκλησιαστική επαρχία Ροδοπόλεως. Από εκεί προέρχεται και η σημερινή ονομασία του χωριού, ενώ οι παλαιότερες ήταν Γκολέμα Ρέκα και Μέγα Ρέμα. 

Οι κάτοικοι του Ροδοχωρίου είναι αγρότες, οι οποίοι καλλιεργούν κυρίως κεράσια (Ονομασίας Προελεύσεως Τραγανά Ροδοχωρίου) και μήλα, υψηλής ποιότητας λόγω των εδαφοκλιματικών συνθηκών της περιοχής, ενώ η σχέση τους με τα προϊόντα της αμπέλου είναι παλιά και καθημερινή.

rodoxori3.jpg

8ος ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, αγώνας δρόμου 15.700 μέτρων, με υψομετρική 450+, και ώρα εκκίνησης στις 10.30 το πρωί, από τον προαύλιο χώρο της μονής του Αγίου Γεωργίου. Ο αγώνας περνάει από παλιό νεκροταφείο προϋπάρχοντος οικισμού, από την Δρυ της Ελπίδος, από την εκκλησία του χωριού, όπου και θα υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού, στο 5,5 χλμ περίπου. Με το πέρας του αγώνα, κατά τις 13.00, η γιορτή θα συνεχιστεί στο τσιπουροκάζανο, με τη διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου, με συνοδεία  μουσικής. Επίσης, στο τοπικό οινοποιείο «Argatia Winery», θα υπάρξει ενημέρωση για τη διαδικασία της οινοποίησης και της παραγωγής κρασιού.

rodoxori2.jpg

Info

  • Απόσταση: Από Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό προς Θεσσαλονίκη, βγαίνετε στην έξοδο για Βέροια, και συνεχίζετε μέχρι Νάουσα (530 χλμ.). Από Νάουσα το Ροδοχώρι απέχει 12 χλμ. Από Θεσσαλονίκη μέχρι Νάουσα θα διανύσετε 90 χλμ., συν τα 12 χλμ. για Ροδοχώρι.
  • Διαμονή: Ξενώνες, boutique hotels, ξενοδοχεία θα βρείτε στην πόλη της Νάουσας, ξενώνας επίσης λειτουργεί στη Μεταμόρφωση (3 χλμ. από Ροδοχώρι), στον Αγιο Παύλο – Κουτσούφλιανη (6 χλμ.) , στο δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο Τρία Πέντε Πηγάδια κτλ. 

Tips

  • Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα:  Στον Πόντο, η μονή του Περιστερεώτα ιδρύθηκε το 752 μ.Χ. στο όρος Πυργί, στην περιοχή Γαλλίαινα της Ματσούκας, 30 χλμ. Ν.Α. της Τραπεζούντας. Ονομάστηκε Περιστερεώτα, γιατί κατά την παράδοση τρία περιστέρια οδήγησαν τους ισάριθμους ιδρυτές μοναχούς από τα δάση των Σουρμένων στην τοποθεσία που ίδρυσαν τη Μονή. Το 1968 ανιστορήθηκε η νέα ιερά μονή Περιστερεώτα σε έκταση 200 στρεμμάτων που παραχώρησαν οι κάτοικοι του Ροδοχωρίου. Απέχει 2 χλμ. από τον οικισμό.
  • Δρυ της Ελπίδος: Σύμβολο του τόπου, με τρεχούμενο νερό στη ρίζα του, το αιωνόβιο  δένδρο (πάνω από 200 ετών), που προϋπήρχε των κατοίκων και «βαπτίστηκε» μ’ αυτό το όνομα τη δεκαετία του 1930, από τον Λεωνίδα Ιασωνίδη, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης των Ποντίων και υπουργό Πρόνοιας  στην Ελλάδα επί κυβερνήσεως Βενιζέλου. Η Δρυς της Ελπίδος συμβολίζει την ελπίδα των Ποντίων να ριζώσουν στη νέα τους Πατρίδα.
  • Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Κρασί, τσίπουρο, μήλα, κάστανα, χοιρινό πρασοσέλινο, λαχανοντολμάδες, ποντιακά πισία, ζυγούρι στη γάστρα, αγριογούρουνο, τυρί μπάτζιος, ρεβανί κ.ά. 
  • Οινοποιείο «Αργατία»: Το οινοποιείο «Αργατία» δημιουργήθηκε το 2000 από τον Παναγιώτη Γεωργιάδη και την Χαρούλα Σπινθηροπούλου, στο Ροδοχώρι Νάουσας. Οικογενειακό, επισκέψιμο οινοποιείο, παράγει κρασιά από βιολογική καλλιέργεια όπως, «Αργατία Νάουσα» Ξινόμαυρο 100%, «Αργατία» Ερυθρό (Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Μοσχόμαυρο), «Αργατία» Λευκό (Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αθήρι). Τηλ. 23320 51080, www.argatia.gr). 
argatia.jpg
Φωτογραφία: Οινοποιείο «Αργατία»
               Φωτογραφία: Οινοποιείο «Αργατία» 
argatia2.jpg
Φωτογραφία: Οινοποιείο «Αργατία» ​
               Φωτογραφία: Οινοποιείο «Αργατία» 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *