ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ : «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ»

ΤΟΥ : ΤΑΣΟΥ ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΟΥ ( πρώην δήμαρχος Νάουσας )

«ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ»
(Άλλο «ταμειακό έλλειμμα» και άλλο «διοικητικές ελλείψεις»)

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, δέντρο, σύννεφο και υπαίθριες δραστηριότητες

Είναι πολύ γνωστό το ρητό που λέει: «Το μπόϊ του καθενός μας φτάνει μέχρι την κορυφή του κεφαλιού. Το ΑΝΑΣΤΗΜΑ όμως, αρχίζει από εκεί και πάνω».
Εύλογα θα μπορούσε να αναρωτηθεί ο καθένας γιατί το λέω αυτό. Εξηγούμαι αμέσως λοιπόν: Με αφορμή πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τον «προϋπολογισμό» – που για «πρώτη φορά» στα χρονικά του Δήμου Νάουσας δεν μπορεί να καταρτιστεί (!) – διάβασα δήλωση του δημάρχου κ. Νικ. Καρανικόλα ο οποίος με ευθύτητα είπε ότι το ποσό του 1,2 εκ ευρώ το οποίο εμφανίζεται ως έλλειμμα στον Ισολογισμό, δεν αποτελεί ταμειακό έλλειμμα αλλά λογιστικό. Και δεν ισχυρίστηκε κανείς ότι η απελθούσα δημοτική αρχή έφαγε λεφτά του δήμου. Αυτό, ως στοιχείο της ορθώς ασκούμενης πολιτικής τιμά τον σημερινό δήμαρχο, που από τη θέση του πρώτου πολίτη αφενός δείχνει ανθρωπιά και καλοπροαίρετη διάθεση συνεργασίας, αποκαθιστώντας και την αλήθεια για το καλό του Δήμου, κι αφετέρου αποκαθιστά την ΗΘΙΚΗ του πράγματος που είναι και το ΜΕΓΑΛΟ ζητούμενο για τον καθένα μας. Προσωπικά, επιτρέψτε μου να γνωρίζω πολύ καλά το τι σημαίνει να σε σπιλώνει κάποιος ως ανήθικο και ξανα- εξηγούμαι:
Κι από δω, αρχίζουν μοιραία οι συγκρίσεις.

Πώς μπορεί άραγε, να πει κάποιος το ίδιο και για τον τέως δήμαρχο; Ο οποίος μόλις ανέλαβε καθήκοντα, ως αυτόκλητος εισαγγελέας με προσωπικές του μηνυτήριες αναφορές και καταγγελίες, μας σέρνει έκτοτε στα δικαστήρια 14 άτομα της πρώην διοίκησης του ΔΗΠΟΝ, στον έλεγχο της οποίας για το έτος 2010 που έγινε με καταγγελία του ίδιου (!) στο Ελεγκτικό Συνέδριο – διαπιστώθηκαν τέτοιου είδους (με τις σημερινές στον Δήμο Νάουσας), διοικητικές –τυπικές ελλείψεις.

Πώς να ξεχάσω επομένως, εκείνο το αλήστου μνήμης «δελτίο τύπου» που συνέταξε και δημοσίευσε ο ίδιος (ο τέως) περιχαρής τον Δεκέμβρη 2016, αποδίδοντάς μας βαρύτατες φράσεις όπως: «Κατηγορίες» (;;;;), «κουκουλώματα», «συμψηφισμούς» κλπ. (!!!) ύψους 2,8 εκ ευρώ και μαζί με κάποια άθλια κολητάρια του -Χριστουγεννιάτικα -μας διέσυραν, μας διαπόμπευσαν, μας έριξαν βορά στο λαό της Νάουσας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή (Καραμπατζού), ήταν διεφθαρμένη κι έφαγε λεφτά; Και για να ξέρει ο κόσμος σε τι συνίσταντο εκείνες οι διοικητικής φύσεως ελλείψεις του ΔΗΠΟΝ, για τις οποίες μας καταδίκαζε ο αυτόκλητος εισαγγελέας, αναφέρω για παράδειγμα: α) στο δάνειο που λάβαμε το 2008 και μ’ αυτό πληρώσαμε παραπάνω λεφτά στο ΙΚΑ και στους απλήρωτους εργαζόμενους (αλήθεια, τι μέγιστο έγκλημα?), αφήνοντας έξω τη Δ.Ο.Υ.– αφού ο ΔΗΠΟΝ είχε να λαμβάνει από επιστροφές ΦΠΑ-, β) σε αναθέσεις που κάναμε -για να μπορέσουμε να στηρίξουμε το Κολυμβητήριό μας που τότε το ξεκινούσαμε (2010)- στους τεχνικούς που είχε η κατασκευάστρια εταιρία (ΕΡΓΟΔΟΜΗ) και ήταν οι μόνοι που ήξεραν το όλο έργο, ενώ κατά τις «διαπιστώσεις ελέγχου» έπρεπε να κάνουμε ….διαγωνισμό σε ποιους θα αναθέσουμε (άλλο τεράστιο έγκλημα κι αυτό!), ή γ) γιατί αναθέταμε απ’ ευθείας στους Ναουσαίους οργανοπαίκτες τις εκδηλώσεις Αποκριάς, ενώ και γι’ αυτούς έπρεπε να κάνουμε …..διαγωνισμό (!!!!) κλπ. Τέτοια λοιπόν ήταν τα μεγάλα εγκλήματα που διέπραξε ο Καραμπατζός και οι συνεργάτες του! Και όλα αυτά φυσικά, τα κάναμε βάζοντας «πλάτη» για να παραχθεί έργο στον τόπο μας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι για να λειτουργήσει πολλές φορές το ελληνικό δημόσιο πρέπει να πάρεις κι ορισμένα πολιτικά ρίσκα και να ξεπεράσεις τις αμέτρητες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Αλλιώς δεν μπορείς να κάνεις τίποτε. Κι εμείς, θέλαμε πραγματικά να προσφέρουμε στον τόπο! Όμως, άλλο είναι το ότι δεν τήρησες τις τυπικές – διοικητικές διαδικασίες, κι άλλο ότι φαγώθηκαν χρήματα. Υπάρχει τεράστια διαφορά. Επομένως, ο τέως μας έριξε πονηρά τη ρετσινιά του ταμειακού ελλείμματος (βλ. κατηγορίες, κουκουλώματα), εμμέσως δηλ. ότι φαγώθηκαν λεφτά του ΔΗΠΟΝ!, ενώ γνώριζε ότι ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ. Και μας αναγκάζει να τρέχουμε να αποδείξουμε το αυτονόητο κι ότι «ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ».

Αυτό καταγράφεται τελικά, ως το πιο σημαντικό έργο της θητείας του στη Νάουσα. Πράγματι δίδαξε στους δημότες πώς πρέπει να είναι το πολιτικό ήθος, αφήνοντας στον τόπο μια ανεπανάληπτη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Βέβαια, ήρθε προσφάτως ο «αλάνθαστος κριτής» και διορθώνοντας τα πράγματα, του απέδωσε τα του «Καίσαρος…».
Έτσι λοιπόν: Στη «δημαρχιακή διαδρομή» έχουμε από τη μια τον έναν «διάδοχο» κ. Καρανικόλα, που με παρρησία βγαίνει και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει «ταμειακό έλλειμμα» και αποκαθιστά την ηθική, κι από την άλλη τον δικό μου «διάδοχο», ο οποίος για 5 χρόνια δεν σταμάτησε να μου ρίχνει τόνους λάσπης, την οποία πασχίζω να ξεπλύνω από πάνω μου και να αποδείξω μονάχος μου τη δική μου ΗΘΙΚΗ. Να λοιπόν πού βρίσκεται το «ΑΝΑΣΤΗΜΑ».

Σε κάθε περίπτωση, όταν είσαι καθαρός και δεν έχεις διαπράξει το παραμικρό ποινικό αδίκημα, έχεις και τη συνείδησή σου ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΗ. Αλλά δεν παύει να σε πνίγει το δίκαιο. Το οποίο βέβαια κάποια στιγμή θα αποδοθεί. Λάθη πολιτικά σαν τα παραπάνω στον ΔΗΠΟΝ (διοικητικές ελλείψεις κλπ) ή και ως δήμαρχος, σαφώς και έκανα γιατί ποτέ μου «δεν την είδα» αυτοκράτορας, ούτε είρων ή αλαζών ή … «πάπας». Ξέρει επίσης ο κόσμος ότι στα 12 χρόνια που ήμουν δήμαρχος, έκλεισα το δικηγορικό μου γραφείο για να αφοσιωθώ και να υπηρετήσω τον Δήμο μας ανιδιοτελώς, με μεγάλο επαγγελματικό και οικονομικό κόστος. Ότι μπήκα στο Δήμο για να κάνω δουλειά και όχι να κάνω τις δουλειές μου ή να ασκώ ιδιωτικές μου μπίζνες σε δημοτικά κτήρια (!). Τέτοια πράγματα ούτε που θα τα διανοούμουν ποτέ. Γιατί πρώτα απ’ όλα είχα τον έλεγχο της δικής μου συνείδησης, των συνεργατών μου, αλλά και των συνδημοτών μου μέσω της καθιερωμένης ετήσιας ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ μου. Όμως, παρά τις όποιες προσωπικές μου πικρίες πιστεύω ότι όλο αυτό το «ταξίδι» κάπου άξιζε. Και η τοπική μας ιστορία θα καταγράψει την προσφορά του καθενός μας. Έτσι λοιπόν, μια σειρά έργων αξίας 103 εκ. ευρώ που αφήσαμε σε όφελος του τόπου μας, ίσως μπορεί να αποτελέσει μια μικρή «ηθική» ανταμοιβή μου. Για όποιον μάλιστα τα ψάχνει αυτά, τον παραπέμπω στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της «Βικιπαίδεια», για να διαπιστώσει το όλον έργον του καθενός μας, καθώς και τις διάφορες …εμπνεύσεις του.

Όπως φαίνεται λοιπόν, ο δρόμος θα είναι αρκετά μακρύς ακόμη. Και σε ότι με αφορά, δηλώνω ότι θα τον περπατήσω με ψηλά το κεφάλι, με αξιοπρέπεια, ασυμβίβαστος, ανυποχώρητος και με πολλούς φίλους & συνοδοιπόρους. Και θα τον φτάσω μέχρι ΤΕΛΟΥΣ.

 

  • ο Αναστάσιος Καραμπατζός είναι Δικηγόρος και πρώην δήμαρχος Νάουσας