ΝΑΟΥΣΑ : Ο χαλασμός της Νάουσας (ΒΙΝΤΕΟ)

ΝΑΟΥΣΑ : Ο χαλασμός της Νάουσας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ζω το Σπίτι μου

 

Φέτος γιορτάζουμε διαφορετικά την 198ηεπέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας μέσα από μια ταινία με τίτλο «οΧαλασμός της Νάουσας», μικρό αφιέρωμα στηνΗρωική, πολύπαθη και γενναίαπόλη μας. Το μοναδικό αυτό δημιούργημα του φιλόλογου Πέτρου Α. Στοΐδηπρωτοπαρουσιάστηκε το Σάββατο 14 Απριλίου 2018 στη συναυλία του μουσικού συνόλου «Αντιστίξεις» με τίτλο «Δημοτικά τραγούδια της Νάουσας σε ήχο… άλλο», που οργάνωσε ο Δήμος μας, στα πλαίσια της 196ης επετείου του Ολοκαυτώματος.

Τα γεγονότα αναπαρίστανται, οπτικοποιημένα, μέσα από την αφήγηση του κ. Πέτρου Στοΐδη, βασισμένα στις ιστορικές πηγές και στα τοπικά ιστορικά έργα, στο θεατρικό έργο του Χρήστου Μπαταντζή «Εκείνος ο σκληρός Απρίλης» και στο μυθιστόρημα της Θάλειας Σαμαρά «…και αλέκτωρ δεν ελάλησε».

Το αφιέρωμα χωρίζεται σε τρία μέρη: 1ο. «έναρξη Επανάστασης – πολιορκία της Νάουσας», 2ο.  «ο Χαλασμός», 3ο.  «επιτέλους λεύτερες» – «…στης Νιάουστας το κάστρο».

Σήμερα, παρουσιάζεται το πρώτο μέρος: «έναρξη Επανάστασης – πολιορκία της Νάουσας».

Τη  δραματοποίηση των κειμένων έκαναν ο κ. Θεόδωρος Δόδης και η κ. Διάνα Σαμαρά, την ηχογράφηση ο κ. Θεοδόσης Λιλιάμτης και την επεξεργασία του ήχου ο κ. Θωμάς Λιλιάμτης (ENGs, OB-SATELLITEUPLINKSERVICES).

Ιστολόγιο "Ο Παιδαγωγός": Νεομάρτυρες ... Ιστορίες από την ...

Η ταινία μας ταξιδεύει στον χρόνο και η μουσική επένδυσή της καλύπτει άρτια το θέμα και συγκινεί. Ακούγονται οι μουσικές: 1. «Ο μικρός πρίγκιπας», Ευανθία Ρεμπούτσικα2.Στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης «Απομνημονεύματα»: αφήγηση Ηλίας Βενέζης, απαγγελία Μάνος Κατράκης 3. «Ωδές» (οι Ρίζες, ο Χορός της φωτιάς, το Ποτάμι), Βαγγέλης Παπαθανασίου4. «Μακρυνίτσα», «12 Δημοτικά τραγούδια της Νάουσας σε ήχο… άλλο», Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων του Ωδείου Αριστοτέλης – «Αντιστίξεις» 5. «Σειρήνες» (Κοσμάς), μουσική Γιάννης Μαρκόπουλος, στίχοι Κ.Χ. Μύρης, 6. «Bahar» (LoveSecret), Μάκης Αμπλιανίτης. Ακόμη παρατίθεται και ένα απόσπασμα βίντεο: NaoussaFromAboveIn 4K (DroneFootage) (https://www.youtube.com/watch?v=-uCQSd0SBF8).

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΝΑΟΥΣΑ (Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ) - YouTube