ΝΑΟΥΣΑ : ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

Γ. Πρωτούλης: Χιλιάδες νέοι ψήφοι στο ΚΚΕ θα δώσουν ένα μεγάλο πολιτικό χτύπημα σε αυτό το σύστημα (ΦΩΤΟ)

Η μοναδική ψήφος που αποτελεί τη φυσική συνέχεια των αγώνων είναι στο ΚΚΕ, και δυναμώνει άμεσα τη φωνή του λαού και μέσα στη Βουλή τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του από την μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Νάουσα, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συγκέντρωση, στη πλατεία Καρατάσου χαιρέτισαν οι υποψήφιοι βουλευτές Ημαθίας του ΚΚΕ από τη Νάουσα, Δημήτρης Τσιουλάκος, Νίκος Μάντσιος και Παναγιώτης Κουτσουπιάς, ενώ επίσης παρευρέθηκαν και οι υποψήφιοι βουλευτές Ημαθίας του ΚΚΕ Όλγα Ζωγράφου, Γιάννης Τσαναξίδης και Ιωάννα Σοφρόνωφ – Ταμπάκη.

 Στην ομιλία του, ο Γιάννης Πρωτούλης στάθηκε μεταξύ άλλων στα αποτελέσματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη περιοχής, αναφέροντας:

«Το "μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι"» που είπαν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο επανέρχεται ξανά και ξανά σαν κακός εφιάλτης. (…)Όταν μετά την κορύφωση της πανδημίας, το διαχρονικό έγκλημα στην Υγεία ολοκληρώθηκε με πάνω από 35.000 χιλιάδες νεκρούς. Όταν ανοίγει το πορτοφόλι της και μετράει πόσα της μένουν ύστερα από την πληρωμή των υπέρογκων ενοικίων, των λογαριασμών ή όταν αγοράζει ένα εισιτήριο για μια συναυλία ή το σινεμά. Όταν νέα ζευγάρια αποκτούν το πρώτο τους παιδί και μετρούν πόσες θέσεις μένουν στους παιδικούς σταθμούς και τους φαίνεται σαν να πρέπει να πιάσουν το τζόκερ για να βρουν θέση για το παιδί τους.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας μία ακόμα απογραφή καταγράφει τεράστια μείωση πληθυσμού, η περιοχή εγκαταλείπεται από νέους και νέες. Δήμος Βέροιας από 66.547 το 2011 σε 62.064 το 2021. Δήμος Αλεξάνδρειας από 41.570 το 2011 σε 38.293 το 2021 και ο δήμος Νάουσας από 32.494 για πρώτη φορά κάτω από 30.000, 29.669! Και εδώ "μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι".

Αυτή είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνει αυτό το σύστημα, ένα σύστημα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και έχει στο επίκεντρο το κέρδος. Αυτή είναι η καθημερινότητα που έφτιαξαν για τη νεολαία οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων χρόνων, αλλά και η πολιτική της ΕΕ, που προσπαθούν, μόνιμα, να "βγάλουν λάδι" όλοι τους. Γι' αυτό το ΚΚΕ είπε από την πρώτη στιγμή και το λέει ξανά: Δεν φταίει η κακιά η ώρα ούτε η κακιά η χώρα, φταίει το καπιταλιστικό κέρδος και όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτή τη χώρα για όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Ο μεγάλος ένοχος, το καπιταλιστικό κέρδος, που κλείνει σε μια βραδιά εργοστάσια και πετάει ανθρώπους στο δρόμο αφού πρώτα τους έχει ξεζουμίσει, τους έχει φορτώσει χρέη και βάσανα, ασθένειες έχει καταληστέψει υλικούς και ανθρώπινους πόρους. Κυριολεκτικά σαν την ακρίδα.

Το τρένο της χώρας μας την δεκαετία που πέρασε άλλαζε μηχανοδηγούς αλλά παρέμενε πάντα στις ίδιες ράγες, τις ράγες της πολιτικής του κέρδους των λίγων, της πολιτικής της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των μνημονίων και των δεσμεύσεων στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ξέρουμε που οδηγεί το δρομολόγιο του. Έχουμε ζήσει ανείπωτες καταστροφές. Το θέμα για όλους μας είναι να αλλάξει πορεία το τρένο, όχι μόνο μηχανοδηγό, να το βάλουμε σε άλλες ράγες, που είναι η ικανοποίηση των δικών μας διευρυνόμενων σύγχρονων αναγκών, την ανάπτυξη προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων. Γιατί τελικά παντού και πάνω απ' όλα βρίσκεται ο ίδιος μεγάλος ένοχος, που είναι ένα σύστημα που έχει στο επίκεντρο το καπιταλιστικό κέρδος. Οι νεκροί μας είναι τα κέρδη τους!»

Στη συνέχεια, ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε στα ρεκόρ κερδοφορίας που σημείωσαν για το 2022 150 εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες τονίζοντας πως σε αντίθεση με το παράδειγμα της Aegean, που σημείωσε πάνω από 2.000% αύξηση κερδών και λόγω lockdown «ελεήθηκε» με 120 εκατ. από το αστικό κράτος οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες της Νάουσας δεν είχαν την ίδια αντιμετώπιση: «Μετά από πολύμηνες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και κάτω από την πίεση τους, αναγκάστηκε η κυβέρνηση να καλύψει ένα ελάχιστο μέρος του χαμένου εισοδήματος τους, και αυτό με άδικες εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, με προϊόντα που μένουν αδιάθετα ή πωλούνται κάτω από το κόστος παραγωγής. (…)Σήμερα οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν παλεύουν για να αποκτήσουν γη, όπως στην εποχή του Κιλελέρ, αλλά για να μείνουν στη γη και την παραγωγή. Δίνουν αγώνα επιβίωσης. Το ΚΚΕ στέκεται πάντα στο πλευρό τους, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι η μοίρα τους να αφανιστούν από τις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, τους βιομηχάνους, τις τράπεζες, το καπιταλιστικό κράτος.

Υπάρχει διέξοδος και βρίσκεται στη συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στην κοινή πάλη σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, με στόχο όχι απλώς την επίλυση των προβλημάτων, αλλά που θα φτάνει μέχρι την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, άλλωστε, κάθε άνθρωπος καλής θέλησης έχει μια ζωντανή εικόνα να θυμάται που οι κομμουνιστές μπήκαν μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων με τα συνδικάτα τους, τις ομοσπονδίες και τα εργατικά τους κέντρα, όπως τον καθημερινό αγώνα του εργατικού κέντρου Νάουσας, των εργατών στο εργοστάσιο Βαρβαρέσος και σε όλους τους κλάδους για να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς και συνθήκες δουλειάς, για να μην περάσουν οι αντεργατικοί νόμοι για το 8ωρο και την απαγόρευση της απεργίας, οι απολύσεις. (…) Στους αγώνες των αγροτών στηρίζοντας ολόψυχα τα αιτήματα των αγροτικών συλλόγων για να μπορούν να μείνουν να καλλιεργούν τη γη, να βγάζουν αξιοπρεπές εισόδημα και ο λαός μας να τρώει φθηνά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.  Στους αγώνες του λαού και της νεολαίας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία».

Ο Γ. Πρωτούλης τόνισε πως χιλιάδες νέοι ψήφοι στο ΚΚΕ θα δώσουν ένα μεγάλο πολιτικό χτύπημα σε αυτό το σύστημα, «για να γίνουν πράξη όλα όσα οι άλλοι φοβούνται, όλα όσα εμείς ελπίζουμε και ονειρευόμαστε. Για να μετατραπούν σε ορμητικό ποτάμι, σαν τα λαϊκά ποτάμια που ξεχύθηκαν στους δρόμους όλης της Ελλάδας τον Μάρτη. Να γίνουν ανυποχώρητος αγώνας για καλύτερη ζωή! Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής, με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ!».

 Το ΚΚΕ καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες να κάνουν το αποφασιστικό βήμα

Ο Δημήτρης Τσιουλάκος κάλεσε το λαό, ιδιαίτερα τους βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής να στηρίξουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως όλα τα κόμματα, ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ που προσπαθούν να αρπάξουν τις ψήφους τους για «σταθερή» ή «προοδευτική» κυβέρνηση συναινούν στη στρατηγική που στηρίζει την ακόρεστη δίψα των μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλεμπόρων για κέρδη, που έχει οδηγήσει στην εκτόξευση του κόστους παραγωγής, σε τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος.

«Υποστηρίζουν τον μονόπλευρο προσανατολισμό στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων που ωφελεί τους εμποροβιομηχάνων την ώρα που αθρόες εισαγωγές προσθέτουν νέες προσθέτουν νέες δυσκολίες στη ζωή των γεωργών, κτηνοτρόφων, υποβαθμίζουν τη ποιότητα των βασικών ειδών διατροφής. Ψήφισαν το 3ο μνημόνιο με το οποίο κόπηκε η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Απέναντι στο αίτημα για εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα προτάσσουν τον μονόδρομο της ΚΑΠ, που εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο για τα συμφέροντα των βιοπαλαιστών αγροτών και με την τρέχουσα αναθεώρηση βάζει νέα εμπόδια στην επιβίωσή τους» επεσήμανε.

 Τώρα περισσότερο από ποτέ οι αυτοαπασχολούμενοι να δείξουν εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ

Ο Νίκος Μάντσιος, στον χαιρετισμό του σημείωσε μεταξύ άλλων πως οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι έχουν πείρα από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και πρέπει εν όψει των εκλογών να ζυγίσουν καλά τις επιλογές τους.

«Στην πραγματικότητα η στρατηγική τους καθορίζεται από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τη θωράκιση της κερδοφορίας τους», είπε, και τόνισε πως «σε αυτό το πλαίσιο οι ανάγκες των μικρών αυτοαπασχολούμενων δε χωράνε στα στενά όρια των αντοχών της οικονομίας. Ο ελεύθερος επαγγελματίας θα συνεχίσει και με την επόμενη από χέρι αντιλαϊκή κυβέρνηση να θυσιάζεται στο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους».

Ο ίδιος, τόνισε πως ο αυτοαπασχολούμενος σήμερα «έχει φωνή, έχει το ΚΚΕ. Το μοναδικό κόμμα που του λέει «ένωσε τη φωνή σου με τη φωνή των εργαζομένων, των αγροτών, των υπόλοιπων κοινωνικών στρωμάτων, όλων των ανθρώπων του μόχθου. Και στις 21 Μάη, δώσε στη φωνή σου τη δύναμη που της αξίζει. Ψήφισε ΚΚΕ για να βγεις εσύ και όλος ο λαός δυνατότερος από αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Το ΚΚΕ θα είναι εκεί, δίπλα σου από την επόμενη κιόλας μέρα. Και θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τα δίκαια αιτήματά σου».

 Οι εργαζόμενοι της Νάουσας να συμβάλουν στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ

Στη πείρα των εργαζομένων στην «Βαρβαρέσσος» στάθηκε ως παράδειγμα ο Παναγιώτης Κουτσουπιάς, σημειώνοντας πως οι κλωστοϋφαντουργοί της περιοχής γνωρίζουν πως μόνο το ΚΚΕ στάθηκε δίπλα στον αγώνα τους και πως «όλα τα άλλα κόμματα εμφανίζονται ως σωτήρες. Υπουργοί και στελέχη της ΝΔ μας είπαν ότι βρήκαν μια σύγχρονη επιχείρηση, με εξαγωγικό προσανατολισμό, καινοτόμες δράσεις, εμείς όμως είμαστε απλήρωτοι 17 μήνες. Ο δε Τσίπρας, του "τώρα θα είναι αλλιώς", όταν πέρασε από το εργοστάσιο, μας είπε ότι βρήκε έναν πολύ καλό εργοδότη. Ο εργοδότης αυτός αφού χρηματοδοτήθηκε, επιδοτήθηκε με δεκάδες εκατ. ευρώ επένδυσε τον ιδρώτα και τα δεδουλευμένα μας σε άλλους κλάδους και εδώ και 2 χρόνια το εργοστάσιο υπολειτουργεί και τα υπεύθυνα Υπουργεία τους σφυρίζουν αδιάφορα».

«Δεν ξεχνάμε ότι οι μόνοι που στήριξαν τον αγώνα των εργαζομένων του "Βαρβαρέσου", με φυσική παρουσία, ήταν οι βουλευτές του ΚΚΕ, τα στελέχη του, ο ίδιος ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Για αυτό με ένα ισχυρό ΚΚΕ μετά τις εκλογές και οι εργάτες του Βαρβαρέσου θα συνεχίσουν από καλύτερη θέση τον δίκαιο και περήφανο αγώνα, ενάντια στην απληρωσιά και τις όποιες εξελίξεις» υπογράμμισε.