ΝΑΟΥΣΑ -TV : Αρνητικό το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας στο νέο αιολικό πάρκο στο Βέρμιο!

Αρνητική ήταν (16 κατά, 12 υπέρ και 2 λευκά) η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας το βράδυ της Δευτέρας, στη συνεδρίαση για τους νέους περιβαλλοντικούς όρους στο αιολικό πάρκο της ‘Αιολικής Βερμίου’. Με θετική την εισήγηση από την πλευρά του δημάρχου, Νικόλα Καρανικόλα, θετικά ψήφισαν οι σύμβουλοι του ‘Ένα Μαζί’, πλην των Γιάννη Γιαννούλη και της Στέλλας Αραμπατζή (λευκό), όπως και οι: Ίλια Ιωσηφίδου, Πασχαλίνα Δούμου και Γιάννης Παρθενόπουλος. Αρνητικοί ήταν οι Γιάννης Μυλωνάς, Άρης Τόσιος και οι σύμβουλοι του ‘Κοινού Τόπου’ και της ΛΑΣ, καθώς και ο ανεξάρτητος Γρηγόρης Σαμαράς.
Επιστολές φορέων
Επιστολές φορέων διαβάστηκαν στην αρχή της συνεδρίασης, όπου η βουλευτής κ. Καρασαρλίδου ήταν αρνητική, το ΤΕΕ Ημαθίας θετικό, το Επιμελητήριο Ημαθίας θετικό, ο ΕΟΣ αρνητικός, οι Εμποροβιοτέχνες αρνητικοί και η Greenpeace θετική.
Οι απαντήσεις της ‘Αιολικής Βερμίου’
Σε σειρά ερωτήσεων του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων απάντησαν οι εκπρόσωποι της ‘Αιολικής Βερμίου’. Τόνισαν μεταξύ άλλων ότι όλα τα έργα στη φάση της κατασκευής του αιολικού πάρκου (από το ερχόμενο καλοκαίρι) θα γίνουν από την πλευρά της Πτολεμαΐδας. Ότι είναι 9,5 χιλιόμετρα από την πόλη η απόσταση από την πιο κοντινή ανεμογεννήτρια, ενώ θα φαίνονται μόνο 2-3 ανεμογεννήτριες από τις 18 κι από ορισμένα σημεία της πόλης. Αλλά και από το χιονοδρομικό κέντρο (4 χιλιόμετρα), χωρίς ούτε καν οπτική επαφή, παρά μόνο από την κορυφή. Στο 1% υπολόγισαν την κατάληψη των λιβαδιών για την κτηνοτροφία, όπου δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα πουθενά, όπως είπαν, ίσα ίσα διευκολύνουν τους κτηνοτρόφους από τους δρόμους. Απάντησαν επίσης ότι είναι μόνο τρία μέτρα το βάθος εκσκαφής για τις ανεμογεννήτριες, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα, κάνοντας λόγο για τη μεγάλη απόσταση, αλλά και τα 1.500 υψομετρικής διαφοράς από τις πηγές της Αράπιτσας.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας απάντησαν επίσης ότι το προσωπικό που θα απασχοληθεί θα είναι από τοπικό πληθυσμό, συγκεκριμένα εκατοντάδες θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής (1,5 με 2 χρόνια) και 40 μόνιμες θέσεις για όλο το έργο στους τρεις δήμους.
Θετική εισήγηση από τον δήμαρχο
Θετικά εισηγήθηκε επί του θέματος μετά τις απαντήσεις της εταιρείας ο δήμαρχος, Νικόλας Καρανικόλας, εφόσον καλύπτονται από τους υπεύθυνους του αρμόδιου υπουργείου όλες οι ερωτήσεις και οι προβληματισμοί που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση και απαντήθηκαν από τους εκπροσώπους της εταιρείας. Ανέφερε επίσης ότι το 2019 ήταν αρνητικός για το αιολικό πάρκο στον ‘Τρούλο’ λόγω εγγύτητας με το χιονοδρομικό κέντρο. Χαρακτήρισε «περίεργα μυαλά» αυτά που συνδέουν τη θετική του εισήγηση με τα υπεσχημένα 10,7 εκατ. ευρώ για το χιονοδρομικό, ως συμψηφισμός. Πρότεινε δε, τα έσοδα του 3% (200.000 ετησίως) να οδηγούνται απευθείας στους πολίτες, για εξάλειψη καταρχάς της ενεργειακής φτώχειας και ό,τι περισσέψει στους λογαριασμούς των δημοτών, υπολογίζοντας την ισχυρή έκπτωση στο 20-30% των αναγκών σε επίπεδο δήμου.
«Περιμένω πάρα πολλά ανταποδοτικά από την ‘Αιολική Βερμίου’, όταν η ‘Τέρνα’ μάς είχε προτείνει ακόμη και ένα σχολείο να μας κάνει. Θέλουμε χρηματοδότηση για τα μονοπάτια του Βερμίου, για οδικά έργα στο βουνό (Μεταμόρφωση-Γραμματικό κ.ά.), για να έχουμε καλή σχέση. Σεβαστείτε τον δήμο που σας φιλοξενεί, για να οικοδομήσουμε μια σοβαρή σχέση στα 25 χρόνια που θα σας φιλοξενήσουμε εδώ» είπε κλείνοντας ο δήμαρχος.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων.
Για μονόπατες επιστημονικές γνώμες που υιοθετεί ο δήμαρχος, την ίδια ώρα που στην Ευρώπη αποδομούνται, μίλησε εκπροσωπώντας τον ‘Κοινό Τόπο’ ο Θοδωρής Δολδούρης. Μίλησε για εν κρυπτώ από την κοινωνία συνεδρίαση χάριν της συγκυρίας, ενώ πρότεινε προσφυγή με κάθε πρόσφορο μέσο εναντίον του έργου από τον δήμο, αλλιώς, ρήτρες διασφάλισης του δήμου για το μερίδιο του 3%. «Νομίζετε όμως ότι με χάντρες θα κοροϊδεύουμε τους ιθαγενείς;» αναρωτήθηκε.
Επέμεινε στο ‘φαραωνικό’ μέγεθος του έργου ο Λάκης Λακηνάνος, λέγοντας ότι μια πυραμίδα έχει ύψος 149 μέτρα και πάνω από 200 οι ανεμογεννήτριες. Μίλησε επίσης για νεκροταφείο ανεμογεννητριών στο τέλος της 20ετίας, προτείνοντας τον δήμαρχο να αλλάξει άποψη, αφού θεώρησε «ιστορική κωλοτούμπα» την αλλαγή θέσης της διοίκησης αναφορικά με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Μιλάμε για ξεπούλημα.
Ανάγκη χαρακτήρισε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η Ίλια Ιωσηφίδου. «Ο δήμος Νάουσας δεν συνεισέφερε καμία ανεμογεννήτρια, σε αντίθεση με τον δήμο Βέροιας. Οφείλουμε να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί, στη βάση των μελετών. Το μικρό γαλατικό χωριό δεν θα μπορέσει να σταματήσει το μέλλον, φροντίζοντας ωστόσο να μην καταστραφεί το περιβάλλον» τόνισε. Το θέμα πλέον δεν είναι το ναι ή το όχι, αλλά το πώς. Η διοίκηση οφείλει να διαχειριστεί το θέμα και να αποδείξει ότι αποφασίζει σωστά.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις συμβούλων ως εξής:
Δάγγας: Δεν αλλάζω τη θέση μου από την απόφαση του 2019. Είμαι αντίθετος.
Παρθενόπουλος: Είμαι θετικός, όπως ήμουν και στην απόφαση του 2012. Το 2018 είχα πει όχι στο ‘φαραωνικό’. Πλέον το έργο μειώνεται όντως πάρα πολύ.
Βαλσαμίδης: Δεν έχω πειστεί για τις αρνητικές συνέπειες, πολλών μάλλον όταν δεν υπάρχουν εισηγήσεις από τις υπηρεσίες του δήμου. Καταψηφίζω.
Φουντούλης: Ναι στην απολιγνιτοποίηση, όλοι να βάλουμε πλάτη, αλλά όχι με fast track διαδικασίες όπως αυτή. Επιβάλλεται η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο σύνολό της. Φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον. Στο ‘Μπαχούτσι’ περιμένουμε 650.000 ευρώ ετησίως, πώς μας ικανοποιούν τα 200.000 από το αιολικό πάρκο;
Κουτσογιάννης: Τι θα κάνει ο δήμαρχος αν το αποτέλεσμα σήμερα είναι αρνητικό;
Χατζηιωαννίδης: Αρκετοί άλλαξαν πλεύση από πέρυσι και δεν ξέρω τον λόγο. Στο βουνό μας δεν χιονίζει, αν γίνουν κι αυτά δεν θα χιονίσει ποτέ. Πού είναι ο τουρισμός που θέλουμε; Όπως και με την πανίδα. Να μην γίνει ο παράδεισος κόλαση. Να γίνει δημοψήφισμα. Αν είναι κάτω από το 80% κατά, τότε να κάνουν ό,τι θέλουν. Να ξεσηκωθούμε. Έπεται ο θάνατος του Βερμίου και της πόλης μας.
Τσέλιος: Υπέρ των ΑΠΕ, όχι όμως άκριτα. Έχει καλυφθεί η δυναμικότητα του Βερμίου.
Σαμαράς: Ψάχνουμε τον ντορό, ενώ βρήκαμε τον λύκο. Η Νάουσα πλασμένη για τα υδροηλεκτρικά.
Βασιλείου: Δεν είδα αντίστοιχες ευαισθησίες στις μολύνσεις της Τάφρου 66. Κανείς δεν μιλά για τα φωτοβολταϊκά στον κάμπου που κοντεύουν να καλύψουν το μισό αγρόκτημα. Μιλάμε τώρα για αγώνες, όταν βγήκε απόφαση μέχρι και από το Συμβούλιο της Επικρατείας; Πιο βάναυσες οι επιπτώσεις από την άλλη πλευρά του βουνού.
Τόσιος: Αν και πέρυσι αποφασίζαμε θετικά, θα είχαμε κι άλλες αιτήσεις για αιολικά πάρκα. Γιατί άλλαξαν κάποιοι άποψη από πέρυσι; Θα μείνουμε με προίκα τα κουφάρια. Θα προτιμούσα φωτοβολταϊκά και μικρά υδροηλεκτρικά. Έναν χρόνο τώρα δεν κάναμε κανέναν χωροταξικό σχεδιασμό.
Μυλωνάς: Η Νάουσα ζει από το βουνό. Ενάντιος σ’ αυτό που πάει να γίνει. Έγκλημα είναι.
Τασιώνας: Καμία επίπτωση στα νερά του δήμου από το έργο, σε αντίθεση από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Να κάνουμε υδατοδεξαμενές ομβρίων με την εταιρεία.
Μπαλτατζίδου: Να εστιάσουμε στην ευλαβική τήρηση των μελετών.
Αραμπατζή: Δεν είμαι κατά του έργου, αλλά δεν έχω πειστεί σε όλα από τη μελέτη. Λευκό.
Καραγιαννίδης: Το χιόνι σταμάτησε από τον λιγνίτη και την υπερθέρμανση, όχι από τα αιολικά πάρκα. Πληρέστατη η μελέτη.
Τζουβάρας: Βελτιωμένη η μελέτη. Ειλημμένη η απόφαση για το έργο. Να δούμε τα οφέλη. Θα μας βρουν μπροστά τους αν δεν πράξουν τα πρέποντα.
Καρανικόλας: Ανάγκη η παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε επίπεδο δήμου
Τη συνεδρίαση έκλεισε ο δήμαρχος. «Όταν ο Έντισον ανακάλυψε τον ηλεκτρισμό, οι μαμάδες δεν άφηναν τα παιδιά να πλησιάζουν τα φώτα…» τόνισε, για την ανάγκη της προόδου, σε συνδυασμό με την ανάγκη παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε επίπεδο δήμου.